Oprema za turno smuko

Iz Alpirocnik
Redakcija dne 19:12, 20. maj 2013 od Poli (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Turno smučanje je rekreativna ali tekmovalna zimska gorniška dejavnost. Za razliko od alpskega smučanja uporablja turni smučar smuči za vzpenjanje in spuščanje. Oprema za turno smučanje je prilagojena hoji s smučmi navkreber in smučarskim spustom po neurejenih pobočjih.

Smuči 

Turne smuči se od alpskih razlikujejo predvsem po manjši teži. Ta na vodljivost smuči v mehkih vrstah snega ne vpliva, praviloma pa oteži smučanje na poledenelih pobočjih. Smuči izstopajo s poudarjeno krivino in širino vzdolž celotne dolžine. To zagotavlja plovnost smuči v pršiču, na mehki kloži in v močno ojuženem pomladnem snegu (t. i. gnilec). Zelo izrazit stranski lok ni zaželen, saj povzroča težave med prečenem trdih pobočij.

Smuči potrebujejo redno vzdrževanje drsne ploskve (impregnacija in krpanje) in brušenje robnikov.


Širina smuči je ključna za plovnost - oba ekstrema: "freeride" smuči in "sulice".

Vezi

Vezi so posebej prilagojene turni smuki. Pri vzponu morajo za hojo na smučeh omogočati dvigovanje petnega dela turnosmučarskega čevlja, pri spustu pa želimo, da se vezi čim bolj približajo funkcionalnostim alpskih varnostnih vezi glede preprečevanja poškodb z odpiranjem pri preobremenitvah v čim več možnih smereh.

Turne vezi so precej lažje od alpskih, zato načeloma ne zagotavljajo niti ekvivalentne varnosti niti vzdržljivosti za redno in pogosto smučanje na urejenih smučiščih.

Vse sodobne turne vezi imajo (večstopenjske) podstavke za peto.  Imenujemo jih podpetniki oziroma pručke, njihova vloga pa je, da olajšajo vzpon na smučeh. Turnim vezem so dodani varnostni jermeni. Priročnejša in varnejša je uporaba zavore, ki je pri večini modelov na voljo kot dodatna oprema.

Pri vzponu na trši snežni podlagi si lahko pomagamo s srenači. To so kovinski nastavki, nekakšne dereze za smuči, ki z zobmi preprečujejo bočni zdrs smuči v trdem snegu. Delujejo tudi v smeri nazaj, a manj učinkovito. Prednost srenačev je najbolj očitna pri vzponu po skorji, ki drži težo smučarja, pešcu pa se predira. Ob pretrdi snežni podlagi oziroma na izpostavljenem pobočju je uporaba srenačev zelo nevarna. Vzpon moramo zato nujno nadaljevati brez smuči na nogah. Padec na smučeh s srenači in palicami v rokah je težko ali celo nemogoče ustaviti.

Turnosmučarske vezi in srenači (Vir: Osnove turne smuke, G. Sluga).

Vzdrževanje vezi obsega preverjanje čvrstosti pritrditve, mazanje pregibnih delov in prilagajanje napetosti vzmeti v sprednjem delu vezi. Vzmet mora dovoliti smučki dvig krivin v položaju pokrčenega kolena pri vzponu, kar močno olajša obrate pri vzponu.

Čevlji

Turnosmučarski čevlji se na prvi pogled ne razlikujejo od alpskih, a v resnici skrivajo nekaj bistvenih razlik. Glavna je rahlo ukrivljen, gumiran in profiliran podplat, ki omogoča hojo in varnejši korak brez pripetih smuči.

Za udobno hojo morajo biti čevlji lahki, čim bolj mehki in gibljivi v gležnju. Za dobro smučanje želimo trdoto in primerno togost. Vsi modeli turnosmučarskih čevljev imajo boljše ali slabše mehanizme, s katerimi pri spustu omejimo gibljivost in povečamo njihovo trdoto. Kompromisu med hojo in smučanjem se pravzaprav težko izognemo.

Turnosmučarski čevlji morajo biti primerno veliki in prostorni. Predvsem ne smejo preprečevati prekrvavitve prstov. 

Turnosmučarski čevlji (Vir: Osnove turne smuke, avtor G. Sluga).

 Čevlje po vsaki uporabi posušimo, pregledamo in po potrebi očistimo.

Kože ali psi

Turnosmučarske kože ali žargonsko psi so sintetične samolepilne kože, ki jih nalepimo na drsno ploskev smuči. Kože imajo nazaj usmerjene dlačice, ki preprečujejo vzvratno zdrsavanje smuči in omogočajo poteg smuči naprej. Po vzponu jih odlepimo in shranimo za naslednjo uporabo.

Za smuči s poudarjenim stranskim lokom uporabimo posebej za dano geometrijo tovarniško krojene kože, pri nekaterih modelih pa širše kože sami obrežemo glede na obliko smuči.

Kože ali psi (Vir: Osnove turne smuke, G. Sluga).

Kože po uporabi posušimo v suhem prostoru. Sušenje neposredno na toplotnih telesih povzroča poškodbe na nanosu lepila na kožah. Po potrebi na kožah obnovimo sloj lepila.

Smučarske palice

Uporabljamo običajne smučarske palice ali palice, ki so zložljive. Pri zložljivih je pomembno, da je mehanizem za pritrditve tak, da drži tudi v mrzlem vremenu in ob večjih obremenitvah.

Dobrodošel dodatek k palicam je penasta ali gumijasta obloga pod ročajem, ki omogoča čvrst oprijem tudi pod ročajem palice ob daljših strmih prečenjih.

Pomemben del smučarske palice so krpljice. Te naj bodo dovolj velike, da bo palica nudila zadovoljivo oporo tudi v mehkem in globokem snegu. Gibljive krpljice omogočajo vbod palice tudi pri večjih nakloninah pobočja. Pred uporabo preglejmo ohranjenost krpljic in stanje jermenčkov za roke. Ukrivljene palice ravnajmo primerno ogrete na ukrivljenem delu, saj lahko v nasprotnem primeru palico zlomimo.

Varnostna oprema

Med obvezno turnosmučarsko opremo sodijo plazova žolna, plazovna sonda in snežna lopata ter komplet prve pomoči.

  • Plazovna sonda je od 2 do 4 metre dolga zložljiva kovinska palica, ki služi iskanju zasutega v plazu. S tem ko jo zapičimo v plazovino, sondiramo področje v njenem dosegu. Dotik sonde s ponesrečencem zlahka razlikujemo od dotika sonde z ledeno ploskvijo ali tlemi pod plazovino.
  • Snežna lopata je lahko tudi navadna lopata, vendar je pri smučanju priporočljivo s seboj nositi majhno, zložljivo in lahko lopato, ki je izdelana prav za ta namen. Lopata služi predvsem za izkopavanje ponesrečenca, zasutega v snežnem plazu. Snežno lopato uporabimo tudi pri preverjanju drsnosti snežne odeje. S tem manjšamo nevarnost izpostavljanja proženju snežnih plazov.
  • Plazovna žolna je majhen radijski sprejemnik in oddajnik. Služi sporočanju lokacije zasutega v plazu in njegovemu iskanju. Razširjenost plazovnih žoln in njihova frekvenčna usklajenost (457 kHz) zagotavljata najhitrejši znani način iskanja ponesrečenca v plazu. Naprava je vodotesna in odporna na nizke temperature. Baterije pogosto zdržijo celotno sezono, pred uporabo pa doma vseeno preverimo njihovo zmogljivost. Nasploh je potrebno pred turo preveriti pravilno delovanje žolne. Več o plazovnih žolnah in iskanju zasutega v plazu je zapisano v poglavju Plazovi.

Druga oprema

Poleg opisane opreme pri turnem smučanju ne smemo pozabiti na osebno opremo za gibanje v gorah pozimi, kamor sodijo kapa, rokavice, rezervne rokavice, sončna očala, nahrbtnik, topla obleka, zaščitna obleka, rezervno perilo, bivak vreča, hrana, pijača, zaščitna krema in drugo. Posebej velja izpostaviti nahrbtnik na katerem naj bodo stranski trakovi za pritrjevanje smuči za nošnjo.

Alpinistična oprema

Če narava ture to zahteva, imamo s seboj na turi tudi tehnično opremo: dereze, cepin, vrv, plezalni pas, vponke, pomožne vrvice, ...