Slovar uporabljenih izrazov

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje

Za lažje razumevanje vsebine Alpiročnika bodo tukaj našteti in razloženi posamezni izrazi, ki jih boste srečevali skozi posamezne članke. Vsebina članka se bo dopolnjevala in širila, skladno z dodajanjem člankov in potrebo po dodatni obrazložitvih posameznih izrazov. Namen tega članka je tudi poenotenje izrazoslovja, da ne bi več prihajalo do različnih interpretacij in različnega razumevanja posameznih izrazov.   


Uporabljeni izrazi

Aretacija – manever, s katerim fiksiramo obremenjeni del vrvi (vrv, na kateri visi soplezalec) in onemogočimo njeno drsenje. Praviloma srečamo ta izraz pri reševanju padlega


Dodatno varovanje – opisuje vrvni manever pri reševanju padlega, ko glavno vrv (po prenosu obremenitve na pomožno vrvico) dodatno zavarujemo s pomočjo vponke in bičevega vozla.


Naprava za varovanje – označuje varovalo, s katerim lahko varujemo prvega in drugega v navezi. Uporabljamo ga tudi za ostale vrvne manevre, kot so npr. samoreševanje, reševanje padlega, …


Podri varovanje – povelje, ki se nanaša na prenehanje varovanja napredujočega plezalca. Varujoči izpne vrv iz naprave za varovanje, sam pa ostane zavarovan v sidrišče.


Popkovina – najlonski trak primerne dolžine (običajno 120 cm), s katerim se navežemo preko kavbojskega vozla, nameščenega v manevrsko zanko plezalnega pasu in vponke z matico (ta je vpeta v bičev vozlel na koncu najlonskega traku). S popkovino se zavaruješ v sidrišče pri spustu po vrvi.


Samovarovanje – opisuje varovanje pri spustu po vrvi ali pri reševanju padlega iz ledeniške razpoke, ki ga izdelamo s pomožno vrvico in machardovim ali prusikovim vozlom. 


Sidrišče, varovališče – mesto, kjer varujemo soplezalca. Izdelano je lahko iz ene ali več pritrdilnih točk. Način izberemo glede na njihovo kakovost ter kakovost skale. Povežemo ga z dovolj dolgim najlonskim trakom.


Zavarovati se, zavarovanje – opisuje vrvni manever, s katerim se plezalec z glavno vrvjo zavaruje v sidrišče s pomočjo bičevega vozla in vponke z matico.