Oprema za turno smuko

Iz Alpirocnik
Redakcija dne 22:12, 18. marec 2012 od Crnibor (pogovor | prispevki) (Terminološki popravki)
Skoči na: navigacija, iskanje
Smuči 

Turne smuči se od alpskih razlikujejo predvsem po manjši teži, kar ne vpliva na vodljivost v mehkih vrstah snega, praviloma pa oteži smučanje na poledenelih pobočjih.  Smuči izstopajo s poudarjeno krivino in širino vzdolž celotne dolžine, ki zagotavlja plovnost v pršiču, mehki kloži in tudi gnilcu. Zelo izrazit stranski lok ni zaželjen, saj povzroča težave pri prečenju trdih pobočij.

Smuči potrebujejo redno vzdrževanje drsne ploskve (impregnacija in krpanje) in brušenje robnikov.

Vezi

Vezi so posebej prilagojene za turno smuko. Pri vezeh želimo funkcionalnost alpskih vezi pri spustu, torej solidno fiksiranje čevlja in odpiranje pri vseh možnih smereh obremenitve (preprečevanje poškodb). Pri vzponu pa morajo vezi dovoliti prosto gibanje petnega dela čevlja, kar omogoča hojo po smučeh. Tudi pri vezeh so proizvajalci pozorni na težo, vzdržljivost in dodatke. Dodatek vezem so podstavki za peto imenovani podpetniki oziroma pručke, ki dodatno olajšajo hojo po strmini. Skupaj z vezmi uporabljamo varnostne jermene ali zavore. Na trši snežni podlagi uporabljamo srenače. Srenači so kovinski nastavek, kot nekakšne dereze za smuči, ki preprečujejo bočni zdrs smuči v trdem snegu. Delujejo tudi v smeri nazaj vendar manj učinkovito. Padec na smučeh s srenači in palicami v rokah je težavno ustaviti zato pravočasno zamenjajmo tehniko napredovanja ob pretrdi podlagi ali izpostavljenosti terena.


Slika 1: Turnosmučarske vezi [Vir: Osnove turne smuke, avtor G. Sluga]Slika 2: Srenači [Vir: Osnove turne smuke, avtor G. Sluga]


Vzdrževanje vezi obsega preverjanje čvrstosti pritrditve, mazanje pregibnih delov in prilagajanje napetosti vzmeti v sprednjem delu vezi. Vzmet mora dovoliti smučki vzdig konic v položaju pokrčenega kolena pri vzponu, kar močno olajša obrate pri vzponu.


Čevlji

so zelo podobni alpskim smučarskim čevljem z nekaj razlikami. So mehkejši, kar je pomembno za udobno hojo, in imajo gumijast profiliran podplat, ki omogoča varnejši korak. Turnosmučarski čevlji so bolje gibljivi v gležnju z možnostjo blokade pregiba, ki jo uporabimo za spust. Posebnost je tudi notranji čevelj, ki naj bo iz toplih in hitrošušečih materialov. Ćevlji morajo biti dovolj veliki in prostorni.


Slika 3: Turnosmučarski čevlji [Vir: Osnove turne smuke, avtor G. Sluga]

 Čevlje po uporabi posušimo, pregledamo in po potrebi očistimo.


Kože / psi

so sintetične samolepilne kože, ki jih nalepimo na drsno ploskev smuči. Kože imajo nazaj usmerjene dlačice, ki preprečujejo zdrsavanje smuči in omogočajo poteg smuči naprej. Po vzponu jih odlepimo in pospravimo za naslednjo uporabo. Za smuči s poudarjenim lokom uporabimo posebej krojene kože.


Slika 4: Kože / psi [Vir: Osnove turne smuke, avtor G. Sluga]


Kože po uporabi posušimo v suhem prostoru. Sušenje neposredno na toplotnih telesih povzroča poškodbe na nanosu lepila na kožah. Po potrebi na kožah obnovimo lepilo.


Smučarske palice

Uporabljamo običajne smučarske palice ali pa palice, ki so zložljive. Pri zložljivih je pomembno, da je mehanizem za pritrditve tak, da drži tudi v mrzlem vremenu in ob večjih obremenitvah. Dobrodošel dodatek k palicam je penasta ali gumjasta obloga pod ročajem, ki omogoča čvrst oprijem tudi pod ročajem palice ob daljših strmih prečenjih. Pomemben del smučarske palice so krpljice. Te naj bodo dovolj velike, da bo palica nudila zadovoljivo oporo tudi v mehkem in globokem snegu. Gibljive krpljice omogočajo vbod palice tudi pri večjih nakloninah pobočja. Pred uporabo preglejmo ohranjenost krpljic in stanje jermenčkov za roke. Ukrivljene palice ravnajmo primerno ogrete na ukrivljenem delu, saj lahko v nasprotnem primeru palico zlomimo.


Varnostna oprema

Med obvezno turnosmučarsko opremo sodijo še plazova žolna, plazovna sonda in snežna lopata ter komplet prve pomoči.

  • Plazovna sonda je od 2 do 4 metre dolga zložljiva kovinska palica, ki služi iskanju zasutega v plazu. S tem, ko jo zapičimo v plazovino “sondiramo” področje v njenem dosegu. Dotik sonde ob ponesrečenca zlahka razlikujemo od dotika sonde ob ledeno ploskev ali tla pod plazovino.
  • Snežna lopata je lahko tudi navadna lopata, vendar je pri smučanju priporočljivo s seboj nositi majhno, zložljivo in lahko lopato, ki je izdelana prav v ta namen. Lopata služi predvsem za izkopavanje ponesrečenca zasutega v snežnem plazu. Snežno lopato uporabimo tudi pri preverjanju drsnosti snežne odeje in s tem nevarnosti proženja plazov.
  • Plazovna žolna je majhen radijski sprejemnik in oddajnik hkrati. Služi iskanju zasutega v plazu. Razširjenost plazovnih žoln in njihova frkvenčna usklajenost zagotavljata najhitrejši znani način iskanja ponesrečenca v plazu. Naprava je vodotesna in odporna na nizke temperature. Baterije pogosto zdržijo celo sezono, pred uporabo, doma, vseeno preverimo njihovo zmogljivost. Nasploh je potrebno pred turo preveriti žolno, če pravilno deluje. Več o plazovnih žolnah in iskanju zasutega v plazu z njimi, je zapisano v poglavju Plazovi.


Druga oprema

Poleg opisane opreme pri turnem smučanju ne smemo pozabiti na osebno opremo za gibanje v gorah pozimi, kamor sodijo; kapa, rokavice, rezervne rokavice, sončna očala, nahrbtnik, topla obleka, zaščitna obleka, rezervno perilo, bivak vreča, hrana, pijača, zaščitna krema in drugo. Posebej velja izpostaviti nahrbtnik na katerem naj bodo stranski trakovi za pritrjevanje smuči za nošnjo.


Alpinistična oprema

Če narava ture to zahteva, imamo s seboj na turi še tehnično opremo; dereze, cepin, vrv, plezalni pas, vponke, pomožne vrvice ...