Oprema za športno plezanje

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje

 Športno plezanje je del skalnega plezanja. Zato je športnoplezalna oprema zelo podobna opremi za skalno plezanje.

Osnovna oprema

Vanjo sodijo:

  • vrv;
  • plezalni pas;
  • varovalo;
  • vponke z matico;
  • kompleti (sistemi) vponk.

Plezalniki

V plezališčih se skoraj izključno pleza s plezalniki. Ti omogočajo natančno stopanje po majhnih stopih in stopanje na trenje. Navadno nosimo med športnim plezanjem plezalnike nekoliko manjših številk kot pri plezanju v gorah, saj jih lahko po vsaki smeri sezujemo. Z razvojem in različnimi zvrstmi športnega plezanja, kot so plezanje v dvorani, balvaniranje, plezanje težkih smeri v skali, so se razvili različni modeli plezalnikov. Poznamo plezalnike na ježke, plezalnike z vezalkami in plezalnike, ki jih samo nataknemo.

Plezalniki (Vir: Five Ten).

Samozatezna naprava za varovanje

Zaradi plezanja na meji zmožnosti so pri športnem plezanju padci pogosti. Zaradi večje varnosti se uporabljajo samozatezna varovala. Njihova prednost je, da ob sunkoviti obremenitvi (padec pri varovanju prvega ali ob plezanju na »top rope«) samodejno zadržijo vrv.

Paziti moramo, da za posamezni premer vrvi s katero varujemo, uporabljamo ustrezno samozatezno napravo. Primeren premer vrvi predpiše proizvajalec varovala (navadno 9 do 11 mm). Pozorni moramo biti na stanje vrvi, saj nove in gladke vrvi bistveno laže zdrsnejo skozi napravo. To je zlasti nevarno v primeru nepravilnega varovanja s samozatezno napravo. Vedno varujemo na predpisan način in z napravo, ki jo obvladamo. 

Naj nas izraz "samozatezna" naprava ne zavede, saj v nobenem primeru naprava ne nadomesti vloge varovalca. Ta mora vselej držati varovalno vrv trdno v rokah. Za tovrstne naprave se v angleško govorečem svetu uporablja izraz "assisted breaking device", kar v prostem prevodu pomeni naprava, ki nam le (!) pomaga pri ustavljanju padca.

Samozatezni napravi za varovanje (Vir: Petzl, Climbing technology).

Magnezij

Pri športnem plezanju se za boljši oprijem in sušenje potnih dlani uporablja magnezij. Nosimo ga v vrečki, ki je med plezanjem pritrjena okrog pasu.

Vrečka za magnezij (Vir: Prana).

Podloga za vrv

Večina vrvi pri športnem plezanju leži na tleh. Da se vrv ne praši in umaže, uporabljamo podlogo za vrv. Na ta način podaljšamo življenjsko dobo vrvi. V primeru, da imamo vrečo za vrv, je podloga navadno priložena. V nasprotnem primeru lahko za podlogo uporabimo šotorsko krilo, ležalno podlogo, staro platno, ...

Skalna varovala

Pri športnem plezanju se za varovanje uporabljajo izključno svedrovci oziroma lepljenci, ki so že nameščeni v smereh. Izjema je tradicionalno plezanje kratkih smeri, pri katerem se uporabljajo varovala za skalno plezanje.