Varovanje: Razlika med redakcijama

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje
Vrstica 43: Vrstica 43:
 
Da preprečimo takšno situacijo, vrv že v samem sidrišču med varovalcem in napredujočim speljemo preko vponke ali sistema v centru sidrišča (Slika 1). Vrv moramo speljati skozi center sidrišča, izjemoma v eno točko sidrišča v primeru sidrišča na svedrovcih.  
 
Da preprečimo takšno situacijo, vrv že v samem sidrišču med varovalcem in napredujočim speljemo preko vponke ali sistema v centru sidrišča (Slika 1). Vrv moramo speljati skozi center sidrišča, izjemoma v eno točko sidrišča v primeru sidrišča na svedrovcih.  
  
Pri varovanju poizkušamo pri morebitnem padcu čimbolj zmanjšati sunek sile na celoten varovalni sistem. Tako varujemo aktivno (Slika 3), kar pomeni, da v primeru padca s svojim gibanjem in kratkim spustom vrvi skozi napravo za varovanje čimbolj "mehko" oz. dinamično zaustavimo padec. Takšno varovanje pride v poštev predvsem pri športnem plezanju, v dobro zavarovanih smereh in dolgih športnih smereh.<br>  
+
Pri varovanju poizkušamo pri morebitnem padcu čimbolj zmanjšati sunek sile na celoten varovalni sistem. Tako varujemo aktivno (Slika 4), kar pomeni, da v primeru padca s svojim gibanjem in kratkim spustom vrvi skozi napravo za varovanje čimbolj "mehko" oz. dinamično zaustavimo padec. Takšno varovanje pride v poštev predvsem pri športnem plezanju, v dobro zavarovanih smereh in dolgih športnih smereh.<br>  
  
[[Image:Varovanje aktivno na pas.jpg|thumb|center|Slika 3: Aktivno varovanje na pas (Vir: DAV)]]  
+
[[Image:Varovanje aktivno na pas.jpg|thumb|center|Slika 4: Aktivno varovanje na pas (Vir: DAV)]]  
  
 
<br>  
 
<br>  
  
Pasivno varovanje izvajamo takrat, ko nimamo prostora za gibanje. Običajno je to na visečih sidriščih, kjer sunek sile ublažimo neposredno s svojo težo (Slika 4). V takšnih primerih je običajno bolje napravo za varovanje vpeti neposredno v center sidrišča, pri čemer pa moramo preprečiti poteg sidrišča navzgor.<br>  
+
Pasivno varovanje izvajamo takrat, ko nimamo prostora za gibanje. Običajno je to na visečih sidriščih, kjer sunek sile ublažimo neposredno s svojo težo (Slika 5). V takšnih primerih je običajno bolje napravo za varovanje vpeti neposredno v center sidrišča, pri čemer pa moramo preprečiti poteg sidrišča navzgor.<br>  
  
[[Image:Varovanje pasivno na pas.jpg|thumb|center|Slika 4: Pasivno varovanje na pas (Vir: DAV)]]  
+
[[Image:Varovanje pasivno na pas.jpg|thumb|center|Slika 5: Pasivno varovanje na pas (Vir: DAV)]]  
  
 
<br>  
 
<br>  
  
Pri varovanju se moramo zavedati sunkov sile na varujočega. Ko napredujoči plezalec pade, se zaradi sunka sile ustvari tudi sila na varovalca. Zato moramo poskrbeti, da je varujoči ustrezno zavarovan in postavljen, da ga sila padca ne vrže iz ravnotežja ali mu povzroči celo udarec in poškodbe (Slika 5).<br>  
+
Pri varovanju se moramo zavedati sunkov sile na varujočega. Ko napredujoči plezalec pade, se zaradi sunka sile ustvari tudi sila na varovalca. Zato moramo poskrbeti, da je varujoči ustrezno zavarovan in postavljen, da ga sila padca ne vrže iz ravnotežja ali mu povzroči celo udarec in poškodbe (Slika 6).<br>  
  
[[Image:Varovanje v center s telesom kot protiutez.jpg|thumb|center|700px|Slika 5: Varovanje v center s telesom kot protiutežjo (Vir: DAV)]]
+
[[Image:Varovanje v center s telesom kot protiutez.jpg|thumb|center|700px|Slika 6: Varovanje v center s telesom kot protiutežjo (Vir: DAV)]]
  
 
==== <br>Varovanje v center sidrišča  ====
 
==== <br>Varovanje v center sidrišča  ====

Redakcija: 21:02, 11. februar 2012

Splošno o varovanju

Varovanje soplezalca pri plezanju zagotavlja, da v primeru padca preprečimo morebitne poškodbe ali druge posledice. Z varovanjem se srečamo pri vseh plezalnih aktivnostih in je veščina, ki jo moram res dobro obvladati. S slabim varovanjem lahko soplezalcu povzorčimo hude poškodbe ali celo usodne posledice. Zato moramo varovanju posvetiti posebno pozornost in se ga res dobro naučiti.

Varovanje pomeni uporabo vozla ali naprave, ki z našo dodatno močjo zagotavlja popolno trenje vrvi in s tem posledično zaustavitev padca.

Ko varujemo soplezalca, lahko vrv proti soplezalcu podajamo oz. pobiramo, ko pa hočemo vrv popolnoma zaustaviti, z uporabo sile na zaviralni vrvi, vrv popolnoma zaustavimo. V praksi to pomeni, da lahko z zelo majhno silo na zaviralni vrvi zadržimo veliko silo na vrvi, ki gre do soplezalca.

Varovanje s polbičevim vozlom

V primeru, da nimamo na voljo nobene naprave za varovanje, se poslužimo polbičevega vozla. Polbičev vozel zagotavlja 100% trenje in popolno zaustavitev vrvi z relativno majhno silo na zaviralni vrvi.

Slabost uporabe polbičevega vozla je, da zelo vpliva na lastnosti vrvi, ki jo uporabljamo. Z uporabo polbičevega vozla se vrv namreč krotoviči, kar v daljšem obdobju takšne uporabe pomeni bistveno poslabšanje kakovosti vrvi.

Varovanje z napravo za varovanje (ploščica)

Na tržišču je na voljo več različnih naprav za varovanje. V plezališčih lahko uporabljamo aktivne samozatezne naprave kot so Grigri ali Cinch, za plezanje v hribih pa takšne naprave niso primerne. V hribih uporabljamo različne izvedenke ploščic. Te omogočajo praktično in zanesljivo uporabo pri varovanju, prav tako pa so uporabne za druge vrvne manevre. Priporočljiva je uporaba ploščic, ki omogočajo samozatezno delovanje v primeru varovanja drugega v navezi.

Manevri na sidrišču

Pri vseh manevrih na sidrišču moramo poskrbeti, da so vsi člani naveze vedno zavarovani. Ko soplezalec pripleza do sidrišča in je potrebno zamenjati opremo poskrbimo, da je ustrezno vpet. Prav tako pred začetkom plezanja in pri urejanju naprave za varovanje vedno poskrbimo, da so vsi člani naveze zavarovani.


Varovanje napredujočega

V osnovi delimo varovanje na varovanje plezalca, ki pleza naprej in pri katerem je možen padec, ter varovanje drugega v navezi, ki je varovan od zgoraj in v primeru padca obremeni vrv brez bistvene dinamike. Pri varovanju napredujočega moramo biti še posebej pozorni pri podajanju vrvi, saj mora imeti napredujoči dovolj manevrskega prostora za plezanje, hkrati pa moramo paziti, da ne bi imel preveč vrvi v primeru padca. Za zanesljivo plezanje je tako zelo pomemben zanesljiv in pozoren varovalec.

Načini varovanja na sidrišču

Varovanje na pas

Če imamo na voljo kakovostne fiksne točke in je na sidrišču dovolj prostora, je priporočljivo uporabljati varovanje na pas. Ker imamo varovalno napravo vpeto na pas, omogoča takšen način lažje delo z vrvjo. Pri tem se moramo zavedati, da ne sme biti prevelike razlike v teži soplezalcev. Prav tako nad sidriščem ne sme biti streh, saj lahko v primeru potega navzgor, varujoči vanjo zadene z glavo. Varovanje na pas ni primerno, ko se iz sidrišča pleza neposredno v prečko, ali ko obstaja možnost dolgih padcev oz. padcev neposredno na sidrišče. Pri takšnem varovanju je nujno, da poteka vrv od varovalne naprave do plezalca najprej skozi (obračalno) vponko na sidrišču, saj se v primeru padca pred prvim nameščenim varovalom tako obremeni sidrišče in ne neposredno pas varujočega (Slika 1).

Slika 1: Varovanje na pas, kjer vrv napredujočega nujno napeljemo skozi center sidrišča (Vir: PV)
Novejše naprave za varovanje (reverso, ATC-guide in druge ploščice) svojo funkcijo opravljajo le ob pravilnem poteku vrvi skozi varovalo samo. Najbolje lahko zaviramo, ko je kot med smerjo sile natega in med smerjo sile s katero zaviramo, 180 stopinj. V tem primeru se preko varovala ustvarja trenje, ki zmanjšuje silo s katero mora varovalec zaustavljati vrv v primeru padca. To v praski pomeni, da mora sila v primeru padca vleči navzgor, mi pa z roko zaviramo s potegom vrvi navzdol. Takšno stanje se ob padcu vzpostavi v primeru, kadar poteka vrv od varovalca, preko vmesnega varovanja, do padlega plezalca.
Slika 2: Pravilni potek vrvi pri zaustvaljanju padca (Vir: Petzl)

Če plezalec še nima nameščenega vmesnega varovanja, ali bi le-to izpadlo, padli pade mimo varovališča, varovalec pa ne more več zagotoviti zahtevanega poteka vrvi skozi varovalo, ki s tem izgubi svojo funkcijo, saj vrv v tem primeru teče le še preko vponke v katero je vrv vpeta ("zvonček").

Slika 3: Primer poteka vrvi skozi varovalo, ko le-to izgubi svojo funkcijo. (Vir: Petzl)

Da preprečimo takšno situacijo, vrv že v samem sidrišču med varovalcem in napredujočim speljemo preko vponke ali sistema v centru sidrišča (Slika 1). Vrv moramo speljati skozi center sidrišča, izjemoma v eno točko sidrišča v primeru sidrišča na svedrovcih.

Pri varovanju poizkušamo pri morebitnem padcu čimbolj zmanjšati sunek sile na celoten varovalni sistem. Tako varujemo aktivno (Slika 4), kar pomeni, da v primeru padca s svojim gibanjem in kratkim spustom vrvi skozi napravo za varovanje čimbolj "mehko" oz. dinamično zaustavimo padec. Takšno varovanje pride v poštev predvsem pri športnem plezanju, v dobro zavarovanih smereh in dolgih športnih smereh.

Slika 4: Aktivno varovanje na pas (Vir: DAV)


Pasivno varovanje izvajamo takrat, ko nimamo prostora za gibanje. Običajno je to na visečih sidriščih, kjer sunek sile ublažimo neposredno s svojo težo (Slika 5). V takšnih primerih je običajno bolje napravo za varovanje vpeti neposredno v center sidrišča, pri čemer pa moramo preprečiti poteg sidrišča navzgor.

Slika 5: Pasivno varovanje na pas (Vir: DAV)


Pri varovanju se moramo zavedati sunkov sile na varujočega. Ko napredujoči plezalec pade, se zaradi sunka sile ustvari tudi sila na varovalca. Zato moramo poskrbeti, da je varujoči ustrezno zavarovan in postavljen, da ga sila padca ne vrže iz ravnotežja ali mu povzroči celo udarec in poškodbe (Slika 6).

Slika 6: Varovanje v center s telesom kot protiutežjo (Vir: DAV)


Varovanje v center sidrišča

Če varovanje na pas ni mogoče iz razlogov, ki smo jih našteli zgoraj (viseče sidrišče, malo prostora, neudobno varovališče, streha nad varovališčem, velika razlika v teži plezalcev, ni možnosti za protivezavo...), se odločimo za varovanje neposredno v center sidrišča.

V tem primeru napravo za varovanje vpnemo v center sidrišča. Pri tem moramo paziti na naslednje:

  • Onemogočiti moramo možnost, da nam center sidrišča, v primeru padca napredujočega, potegne navzgor oz. izven dosega rok. V ta namen izdelamo protivezavo ali pa poskrbimo, da smo vpeti v center sidrišča in ne neposredno v eno izmed fiksnih točk, saj tako z našo težo preprečimo poteg navzgo.
  • V primeru uporabe ploščice, mora zavorna vrv tečti nujno skozi obračalno vponko. Če napredujoči pade neposredno na sidrišče in ne uporabljamo obračalne vponke, položaj vrvi ne zagotavlja zadovoljivega trenja na varovalni napravi (zvonček). Če pa zavorna vrv teče skozi obračalno vponko, ki je lahko vpeta neposredno ob varovalo ali eno izmed fiksnih točk, je potek vrvi takšen, da v primeru padca zagotavlja ustrezno trenje. Obračalno vponko lahko izpnemo takrat, ko napredujoči vpne zanesljivo vmesno varovanje.
Slika 5: Varovanje v center sidrišča z uporabo obračalne vponke (Vir: PV)


Varovanje drugega v navezi

Pri varovanju drugega v navezi napravo za varovanje vpnemo neposredno v center sidrišča. Tako v primeru padca celotno obremenitev prevzame sidrišče. Pazimo, da pravočasno pobiramo vrv in s tem preprečimo večje padce.

Priporočljiva je uporaba ploščic, ki omogočajo uporabo samozateznega varovanja drugega v navezi (ATC guide, Reverso). Pri tem načinu je soplezalec zavarovan tudi v primeru, če varovalec spusti vrv. Zaradi poteka vrvi skozi varovalo, obremenjena vrv namreč blokira premik vrvi. Pravilen način takšnega vpetja je prikazan na sliki.

Slika : Pravilno vpetje ploščice pri varovanju drugega v navezi. (Vir: Petzl)