Sidrišča za spust v ledu

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje

Poznamo tri vrste sidrišč za spust v ledu: sidrišče Abalakov, sidrišče za spust na lednem vijaku in ledni stebriček.

Sidrišče za spust na ledni stebriček ali naravni Abalakov

Kot sidrišče za spust lahko uporabimo dovolj zanesljiv ledni stebriček. Premer takega stebrička naj bo vsaj 20 cm, poleg tega pa naj bo stebriček dovolj stabilen in nepoškodovan. Najboljši so kar se da nizki in debeli (čokati) stebrički. Če je led zelo suh, lahko okrog stebrička napeljemo vrv neposredno. V nasprotnem primeru uporabimo pomožno vrvico debeline vsaj 6 mm (kot pri Abalakovu). 

Slika 1: Priprava na spust z neposredno napeljano vrvjo. Zgoraj je vijak za samovarovanje med pripravo. Namesto Abalaka bi bila lahko vrv napeljana okrog naravnega ledenega stebrička.

Sidrišče za spust na lednem vijaku

Ena od možnosti za spust po vrvi pri lednem plezanju je spust na ledni vijak. Kljub temu, da je ta način zelo zanesljiv, ga uporabljamo le v primeru, ko nimamo možnosti za izdelavo sidrišča Abalakov! Sidrišče Abalakov je kljub vsemu bolj zanesljivo zaradi večje stične površine z ledom in narave sidrišča (povsem fiksno sidrišče). Pri spustu na ledni vijak se spuščamo le na eno točko, kar pomeni, da mora biti popolnoma zanesljiva. Poleg tega, da se spuščamo samo na eno točko, sta tveganji pri spustu na ledni vijak še:

 • možnost, da se nam vijak ob potegu vrvi ne izvije;
 • nevarnost padajoče opreme, ki jo potegnemo za seboj.

Prednost spusta na ledni vijak je poleg tega, da zanj potrebujemo manj ledu in prostora še ta, da za seboj ne puščamo nobene opreme. Vijak namreč potegnemo za seboj.

Za izdelavo sidrišča za spust na lednem vijaku potrebujemo:

 • dolg ledni vijak (vsaj 16 cm, raje več);
 • pomožno vrvico;
 • vponko z matico;
 • sistem vponk.

Izdelava

 • Na vijak privežemo skozi luknjo za vponko pomožno vrvico z vozlom osmica, šestica ali s polovico podaljševalnega vozla.
 • Prek navoja vijaka nataknemo zanko najlonskega traku športnoplezalnega sistema. Za ta namen lahko prilagodimo neskončno zanko, na kateri naredimo dva vozla šestica.
 • V drug konec zanke vpnemo vponko z matico. Vratca so obrnjena stran od ledu.
Priprava vijaka, vrvice, traku in vponke za spust na lednem vijaku (Foto: Matic Standeker).
 • Vijak uvijemo v led. V tem primeru nekaj stopinj nad pravokotnico, saj tako preprečimo, da bi nam ob potegu vrvi pomožna vrvica zdrsnila z vijaka.
 • Vijak večkrat uvijemo in izvijemo, da zagotovimo gladko drsenje navoja v ledu. Ob potegu vrvi se bo moral vijak gladko izviti, da ga bomo lahko potegnili za seboj!
  Vijak uvijemo nekaj stopinj nad pravokotnico (Foto: Matic Standeker).
 • Uvijemo vijak in pri tem pazimo, da se pomožna vrvica lepo navija okoli vijaka. Pozorni smo tudi na to, da je vrvica navita v pravo smer in da bo ob potegu vrvi vijak odvila, ne pa dodatno zavila v led. Ko vijak uvijemo do konca, naredimo s pomožno vrvico še dva do tri ovoje, s čimer zagotovimo, da se bo vijak ob potegu vrvi resnično odvil do konca.
Navijanje vrvice okoli vijaka (Foto: Matic Standeker).

Navijanje dodatnih ovojev pomožne vrvice (Foto: Matic Standeker).
 • V vponko z matico vpnemo glavno vrv. V primeru, da uporabljamo za spust dvojno vrv, vozel obvezno namestimo na levo stran vponke, da se nam ta ob potegu ne bo zataknil!
 • Na levem pramenu vrvi, pod vozlom s katerim sta povezani vrvi, napravimo osmico in nato vanjo privežemo prosti konec pomožne vrvice z vijaka. Pomožna vrvica, ki teče od vijaka do glavne vrvi, mora biti dovolj dolga (da ni napeta), saj sicer obstaja nevarnost, da bi se vijak med spustom predčasno odvil!
  Pripravljeno sidrišče za spust na lednem vijaku (Foto: Matic Standeker).
 • Na glavno vrv kot običajno namestimo napravo za spuščanje po vrvi in si zapomnimo, kateri pramen vrvi moramo potegniti. Na spust po vrvi se pripravimo povsem enako kot pri spuščanju na običajno sidrišče za spust.
Priprava na spust po vrvi (Foto: Matic Standeker).
 • Po končanem spustu vrvi dokončno razpletemo in ločimo. Oba pramena morata biti povsem prosta, da bomo vijak lahko izvili.
 • Vlečni pramen potegnemo s hitrim, dolgim in močnim sunkom, saj le tako zagotovimo, da se vijak v celoti izvije iz ledu.
Vijak izvijemo z močnim in sunkovitim potegom (Foto: Matic Standeker).

Pri spustu na ledni vijak pazimo, da po opravljenem spustu novo sidrišče obvezno umaknemo iz vpadnice zgornjega sidrišča. Padajoča oprema nas lahko namreč poškoduje! V primeru, da se spušča več ljudi, se vsi spustijo na sidrišče z več točkami, le zadnji na en vijak, ki ga potegne za seboj. Če pri spustih naletimo na že izvrtamo luknjo predhodnih plezalcev, je NE uporabimo, ampak VEDNO izvrtamo novo luknjo.