Sidrišča v ledu

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje

Pri izbiri mesta za sidrišče v ledu sta glavna dejavnika čim kakovostnejši led in varno stojišče. Na varovališču moramo biti varni pred padajočim ledom, morebitnimi visečimi svečami in ledom, ki ga bo krušil soplezalec v naslednjem raztežaju. V primeru kakovostnega ledu mora biti sidrišče sestavljeno iz najmanj dveh vijakov. Če je led slabši, število vijakov ustrezno povečajmo ali pa uporabimo katerega od alternativnih načinov izdelave sidrišča (drevo, skala, …).

Osnovno sidrišče

Zaradi lastnosti ledu (krhkost, pokanje, …) morajo biti vijaki na kakovostnem sidrišču zamaknjeni vsaj 15–20 cm po horizontali in 30–50 cm po vertikali (skica spodaj). V primeru slabega ali tankega ledu uporabimo vsaj tri vijake. Najbolje je uporabiti t. i. zaporedno povezano sidrišče (skica spodaj), v katerm je stalno obremenjen samo en vijak, ostali pa prevzamejo svojo vlogo, če začne glavni vijak popuščati. Na spodnji skici je prikazan tudi možen potek varovanja prek ploščice v središču sidrišča . Tako v ledu kakor v skali velja osnovno pravilo, da se glavni sunek padca v sidrišče prestreza v središču sidrišča, tako da pri tovrstnem načinu varovanja vpenjamo varovalni konec vrvi v obračalno vponko! 

Osnovno sidrišče v ledu.

Sidrišče Abalakov

V ledu lahko s pomočjo vijakov izdelamo tudi t. i. Abalakovo sidrišče, poimenovano po ruskem alpinistu Vitaliju Abalakovu, ki ga je razvil v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Kljub temu, da se večinoma uporablja za spuste, ga lahko koristno uporabimo tudi kot sidrišče pri vzponu (pri tem ga moramo nujno dopolniti z vijakom) predvsem v primerih, ko predvidimo spuste po smeri vzpona.

Sidrišče Abalakov izdelamo tako, da z vsake strani, vsaj 15 cm narazen, horizontalno izvrtamo dve luknji pod kotom 60º. Luknji se v ledu sekata pod kotom 60º (skica spodaj). Skozi luknji nato napeljemo vsaj 7 mm debelo pomožno vrvico ali trak, jo zvežemo (z vozlom šestica, podaljševalnim ali kravatnim vozlom) in sidrišče je pripravljeno. Tovrstno sidrišče je mogoče izdelati tudi v vertikalni ravnini, pri čemer povečamo njegovo nosilnost za okrog 30 %. Izdelava Abalaka že med vzponom je posebej priporočljiva predvsem takrat, kadar vemo, da se bomo po slapu navzdol tudi spuščali. V tem primeru imamo namreč sidrišča za spust že pripravljena.

Sidrišče Abalakov (Vir: PV).
Sidrišče v tankem ledu - dva abalaka in dodatni vijak (Vir: Anderle Aljaž).
Abalakov, kombiniran z lednim vijakom v sidrišče. Uporabljena je 7 mm vrvica (Vir: Anderle Aljaž).
Abalaka, povezana v sidrišče s 6 mm vrvico in sidriščnim vozlom (Vir: Anderle Aljaž).

Sidrišča za plezanje z varovanjem od zgoraj

Sidrišče za plezanje z varovanjem od zgoraj lahko uredimo na več načinov. Izberemo ga glede na trenutne razmere.

Sidrišče iz lednih vijakov

Sidrišče iz lednih vijakov uporabimo, kadar je led dober in so temperature dovolj nizke. Uporabimo vsaj dva vijaka, ki ju zaporedno povežemo. Če je led slabše kakovosti, namesto zaporedno vezanih vijakov uporabimo fiksno trikotno sidrišče. Temu dodamo še dodaten vijak, ki prevzame obremenitev v primeru odpovedi primarnega sidrišča. Stanje sidrišča nenehno preverjamo!

Abalakov

V primeru, da za sidrišče za plezanje z varovanjem od zgoraj uporabimo sidrišče Abalakov, zaporedno povežemo dva Abalakova ali pa enemu dodamo ledni vijak, ki ni obremenjen, ampak služi le kot rezerva. Za sidrišče uporabimo najlonski trak ali vsaj 6 mm debelo dvojno pomožno vrvico.