Oprema za plezanje snežnih smeri

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje

Oprema, predstavljena v tem poglavju, je namenjena predvsem plezanju snežnih grap in pobočij zmernih težavnosti. Oprema za plezanje težkih strmih smeri po snegu oziroma alpskem ledu je bolj podobna opremi za plezanje lednih smeri. Opisana je sodobna oprema, ki se razlikuje od tiste, s katero so plezali včasih.

Osnovna oprema

Vanjo sodijo:

Cepin

Za plezanje po snegu uporabljamo en cepin ali par cepinov – odvisno od naklonine in izkušenosti posameznika. Dolžina plezalnega cepina je navadno okrog 50 cm. Cepini imajo rahlo ukrivljeno ratišče (fotografija spodaj), saj večino časa ne plezamo v vertikali. En cepin imamo opremljen s kladivom (za zabijanje in izbijanje klinov) in drugega z lopatko (za kopanje sidrišč, ...). Vse bolj je razširjeno plezanje brez paščkov – zato se na ratišče cepinov lahko pritrdijo posebni nastavki, ki nudijo oporo in ščitijo prste (ang. griprest). Nekateri pri plezanju uporabljajo varnostne zanke (t. i. gosenice), s katerimi preprečimo izgubo cepinov, če nam ti zdrsnejo ali padejo iz roke. Pozorni moramo biti na trdnost ratišča cepina (imeti morajo oznako T), saj tista z oznako B niso dovolj trdna za gradnjo prečnih sidrišč.

Cepina za plezanje v snegu (Vir: Petzl, Grivel)

Dereze

Za plezanje po snegu se najpogosteje uporabljajo (pol-)avtomatske dereze. Njihova uporaba je bolj priporočljiva od uporabe klasičnih derez s pritrjevanjem na paščke predvsem zaradi bolj praktičnega nameščanja in manjše verjetnosti, da se nam med plezanjem snamejo. Poleg tega predstavljajo klasične dereze v kombinaciji z neustreznim (premehkim) obuvalom grožnjo za nastanek ozeblin na nogah, saj s pritrditvijo dereze prek paščkov deloma oslabimo krvni pretok v stopalih, kar lahko povzroči hitrejši nastanek ozeblin.

Dereze, namenjene plezanju v snegu, imajo zaradi večje stabilnosti dva sprednja zoba (ang. bipoint), ki sta lahko postavljena vertikalno ali horizontalno. Nekateri modeli imajo že nameščeno (za nekatere pa lahko dokupimo) plastično ali gumijasto zaščito proti "coklam". Njihova uporaba je zelo priporočljiva. "Cokle" so zbit sneg, ki se ob hoji po mokrem snegu sprime z derezo in bistveno oteži nadaljnjo hojo. Največja nevarnost pa je, da lahko zaradi nabiranja snega pod derezo pride do zdrsa, saj zobje derez nimajo več stika s snežno podlago. Zato je treba praktično ob vsakem koraku s cepini ta sneg zbiti s podplata oziroma dereze. Z uporabo nastavkov proti nastanku "cokel" (ang. antibot plates) se cokle ne delajo tako pogosto in tudi hitreje odpadejo same.


V primeru, da uporabljamo aluminijaste (lahke) dereze, moramo paziti, saj se te med hojo/plezanjem po skali hitro obrabijo.Takšne dereze se uporabljajo predvsem kot rezerva ali kot zasilni del opreme pri turnem smučanju. Za plezanje niso primerne – enako velja tudi za aluminijaste cepine.

Dereze za plezanje v snegu (Vir: Petzl, Black Diamond)

Pripomočki za varovanje v snegu

Vsi pripomočki morajo biti v sneg nameščeni pravilno (opisano v poglavju Sidrišča v snegu), saj je v nasprotnem primeru njihova uporaba nevarna. V primeru, da imamo na dosegu skalo (plezanje po grapah), lahko uporabimo skalna varovala (klini, metulji in zatiči), vendar moramo paziti na to, da skalne razpoke niso požlejene. V primeru lednih odstavkov se lahko varujemo z lednimi vijaki.

Snežna sablja

Snežna sablja je 50–150 cm dolga (aluminijasta) palica, ki jo zabijemo v zbit sneg. Poleg vloge varovala lahko opravlja tudi vlogo pritrjevanja vrvi ali šotora.

Snežna sablja (Vir: Petzl)

Snežno sidro

Snežno sidro je kompaktna plošča, ki se pod pravilno obremenitvijo zarije v sneg in služi kot varovalo.

Snežno sidro (Vir: DMM)

Ostali pripomočki

Za izdelavo sidrišč lahko v sneg zakopljemo različne predmete – cepine, smuči, smučarske palice, nahrbtnik, ...