Tehnika vzpona: Razlika med redakcijama

Iz Alpirocnik
Skoči na: navigacija, iskanje
Vrstica 9: Vrstica 9:
 
Med osnovne
 
Med osnovne
  
==== ZANIMIVE SMUČARSKE PRVINE ====
+
==== ZANIMIVE SMUČARSKE PRVINE ====
  
Med zanimive smučarske
+
Med smučarske prvine, ki so za turno smučanje posebej zanimive, sodijo:
 +
 
 +
*zavoj s preskokom,
 +
*zavoj na mestu,
 +
*zavoj z razbremenitvijo navzdol,
 +
*hitro vijuganje,
 +
*smučanje v celcu.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
===== Zavoj s preskokom =====
 +
 
 +
 
 +
 
 +
===== Zavoj na mestu =====
 +
 
 +
 
 +
 
 +
===== Zavoj z rabremenitvijo navzdol =====
 +
 
 +
 
 +
 
 +
===== Hitro vijuganje =====
 +
 
 +
 
 +
 
 +
===== Smučanje v celcu =====
  
 
==== ALTERNATIVNE OBLIKE DRSENJA NA SNEGU ====
 
==== ALTERNATIVNE OBLIKE DRSENJA NA SNEGU ====

Redakcija: 06:47, 10. april 2012

Uvodni stavekOSNOVNE SMUČARSKE PRVINE

Med osnovne

ZANIMIVE SMUČARSKE PRVINE

Med smučarske prvine, ki so za turno smučanje posebej zanimive, sodijo:

  • zavoj s preskokom,
  • zavoj na mestu,
  • zavoj z razbremenitvijo navzdol,
  • hitro vijuganje,
  • smučanje v celcu.


Zavoj s preskokom
Zavoj na mestu
Zavoj z rabremenitvijo navzdol
Hitro vijuganje
Smučanje v celcu

ALTERNATIVNE OBLIKE DRSENJA NA SNEGU

Deskanje


Telemark

SMUČANJE V SKUPINI

Spust v skupini je že iz varnostnega vidika bolj kompleksen od samostojnega spusta. Skupina za snežno podlago pomeni večjo obremenitev, ki lahko neposredno sproži plaz. Opisano zahteva, da člani skupine smučajo v gosjem redu z razmaki. Skupina se tako po pobočju raztegne in kmalu postane nepregledna. Zdravilo je tem, da vodja odsmuča navzdol, s tem nakaže smer spusta ostalim, in na primernem mestu počaka in opazuje smučanje vodenih. Tako ohranja nadzor in usmerja vodene. Na preglednem in nenevarnem pobočju lahko uporabi tehniko smučanja v klinu. Vodja smuča kot prvi, ostali pa vsak nekaj metrov vstran in z zamikom. V tem primeru vsi vidijo vodjo, še vedno pa lahko zarežejo svojo smučino. V primeru slabše vidljivosti, nevarnih lavinskih razmer ali večje zahtevnosti terena lahko vodja skupino smučarjev zapelje kar po njegovi smučini. Potreben je razmak med smučarji in izbira smučine, ki ji bo kos vsak izmed smučarjev.


Če je skupina smučarjev večja, deset smučarjev in več, je priporočljivo upoštevati še nekaj navodil. Za smučanje na koncu skupine določimo izkušenega smučarja, ki bo pomagal slabšim smučarjem v primeru padcev in vodji pri nadzoru nad skupino. Domiselno je smučanje v parih, kjer se vodeni razdelijo v pare in med smučanjem neprestano skrbijo drug za drugega in smučajo blizu skupaj. Tako ima vodja lažji nadzor nad skupino.

V primeru smučanja v bolj zahtevnem terenu lahko vodja uporabi nekaj znakov s smučarskimi palicami, ki jih predhodno obrazloži vodenim. Znake s palicami uporablja za usmerjanje namesto svojega glasu, ki na daljši razdalji izzveni in ni razumljiv. S prekrižanimi palicami nad svojo glavo vodene ustavi in jih opozori na neposredno nevarnost pod njimi. V tem primeru vodeni počakajo na mestih kjer so se uspeli ustavili in čakajo nadaljnja navodila. Z eno dvignjeno palico nad glavo in eno odročeno vodja usmeri vodene v smeri odročene palice glede na linijo med njim in vodenim. Z obema odročenima palicama v isto smer vodeni usmerja vodenega v prečenje v nakazano smer.